Importera rutter

I det här avsnittet förklaras hur du importerar en rutt från en geodatafil, från en webbadress.

Importera rutter från geodatafiler

Det är möjligt att importera rutter i Topo GPS i följande filformat: gpx, kml/kmz, geojson och ozi explorer spårfiler (plt). Filer av dessa typer kan också importeras om de är komprimerade i en zip-fil.

För att importera en rutt kan du försöka trycka på en filikon. Oftast visas en appväljare. Ibland behöver du bläddra igenom listan med appar eller trycka på Mer för att hitta ”Topo GPS”. Du måste sedan trycka på ”Öppna med Topo GPS” eller ”Kopiera till Topo GPS” och filen kommer att importeras i Topo GPS.

Alternativt kan du öppna fliken ”Rutter” på ruttskärmen. Tryck sedan på Mer > Importera fil. Då öppnas appen för filer. Här kan du välja ett molnlagringsutrymme, som iCloud, Dropbox, OneDrive eller Google Drive. Sedan kan du bläddra igenom dina filer och välja de filer du vill importera.

Om rutterna importerades kommer du tillbaka till huvudskärmen och kartan zoomas till de importerade rutterna. De importerade rutterna sparas på din enhet och finns tillbaka på fliken ”Rutter” på ruttskärmen.

Hur man importerar en geodatafil från iMessage förklaras i ett separat avsnitt.

Importera rutt från url

Om du trycker länge på en webbadress till en geodatafil kan du kopiera den till monteringsbordet. Öppna sedan ruttskärmen och välj fliken ”Rutter”. Tryck på ”Mer > Importera URL” för att öppna URL-importskärmen. Här kan du klistra in din webbadress. Tryck sedan på ”Importera” för att importera URL:en.

Om rutterna importerades kommer du tillbaka till huvudskärmen och kartan zoomas till de importerade rutterna. De importerade rutterna sparas på din enhet och finns tillbaka på fliken ”Rutter” på ruttskärmen.

Importera rutter som delas av Topo GPS-användare

För att importera en rutt som delas av andra Topo GPS-användare, öppna först :ref:`ruttskärmen <sec-routes-screen>`och välj fliken ”Delad”. Skärmen för delade vägar visas som i exemplet nedan:

Importera delad rutt Topo GPS

Skärmen Delade rutter.

Skärmen för delade rutter visar rutter som lagras på Topo GPS-servern och delas av andra Topo GPS-användare. Du kan söka, :ref:`filtrera <ss-route-filter>`och :ref:`sortera <ss-route-sort>`dessa rutter precis som du kan med dina sparade rutter. Genom att använda ett filter kan du t.ex. hitta cykelvägar nära din aktuella plats, som i exemplet nedan:

Importera delad rutt Topo GPS

Söka cykelvägar med minimal 10 km längd runt din aktuella plats.

Om du trycker på en rutttitel i listan importeras den omedelbart och du kommer tillbaka till huvudskärmen. Du kan trycka länge på ett objekt eller trycka på ”Välj” längst upp till höger för att komma in i urvalsläget. Sedan kan du markera flera rutter och importera dem samtidigt.

Om du trycker på informationsknappen (i) bredvid en rutt öppnas skärmen för ruttinformation för en delad rutt. Ibland tar det några sekunder innan alla ruttdata laddas ner. Ett exempel visas nedan.

Route detaljer skärm delad rutt Topo GPS

Skärmen för ruttinformation för en delad rutt.

Du kan använda < ’(previous) and’ > knapparna ”” (nästa) i det nedre verktygsfältet för att bläddra igenom listan över delade rutter. Om du vill importera en specifik rutt kan du trycka på knappen ”Importera” längst upp till höger.