Routes importeren

In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe u een route kunt importeren uit een geodatabestand, vanuit een url en hoe u routes kunt importeren die gedeeld zijn door Topo GPS-gebruikers.

Routes importeren vanuit geodata bestanden

Het is mogelijk om routes in Topo GPS te importeren in de volgende bestandsindelingen: gpx, kml/kmz, geojson en ozi explorer track files (plt). Bestanden van dit type kunnen ook worden geïmporteerd als ze worden gecomprimeerd in een zip-bestand.

Om een route te importeren kun je proberen op een bestandspictogram te tikken. Meestal verschijnt er een app picker. Soms moet je door de lijst met apps scrollen of op Meer tikken om ‘Topo GPS’ te vinden. Vervolgens moet je tikken op ‘Open with Topo GPS’ of ‘Copy to Topo GPS’ en het bestand wordt geïmporteerd in Topo GPS.

U kunt ook het tabblad ‘Routes’ van het routesscherm openen. Tik vervolgens op Meer > Importeer bestand. Vervolgens wordt de bestanden app geopend. Hier kun je een cloudopslag selecteren, zoals iCloud, Dropbox, OneDrive of Google Drive. Vervolgens kunt u door uw bestanden bladeren en de bestanden selecteren die uw wilt importeren.

Als de routes succesvol zijn geïmporteerd, keert u terug naar het hoofdscherm en wordt de kaart ingezoomd op de geïmporteerde routes. De geïmporteerde routes worden opgeslagen op uw apparaat en zijn terug te vinden in het tabblad ‘Routes’ van het routesscherm.

Hoe u een geodatabestand vanuit iMessage importeert, wordt in een aparte sectie uitgelegd.

Route importeren vanuit url

Als u lang op een url naar een geodata bestand drukt, kunt u het naar uw klembord kopiëren. Open vervolgens het routesscherm en selecteer het tabblad ‘Routes’. Tik op ‘Meer > Importeer Url ‘om het URL-importeerscherm te openen. Hier kun u uw URL plakken. Tik vervolgens op ‘Importeren’ om de URL te importeren.

Als de routes succesvol zijn geïmporteerd, keert u terug naar het hoofdscherm en wordt de kaart ingezoomd op de geïmporteerde routes. De geïmporteerde routes worden opgeslagen op uw apparaat en zijn terug te vinden in het tabblad ‘Routes’ van het routesscherm.

Routes importeren die gedeeld zijn door Topo GPS-gebruikers

Als u routes die gedeeld zijn door andere Topo GPS-gebruikers wilt importeren, opent u eerst het routesscherm en selecteert u het tabblad ‘Gedeeld’. Het scherm met gedeelde routes wordt weergegeven zoals in het onderstaande voorbeeld:

Gedeelde route importeren Topo GPS

Het scherm met gedeelde routes.

Het scherm met gedeelde routes toont routes die zijn opgeslagen op de Topo GPS-server en gedeeld zijn door andere Topo GPS-gebruikers. U kunt deze routes zoeken, filteren en sorteren zoals met uw opgeslagen routes. Door een filter toe te passen, kunt u bijvoorbeeld fietsroutes in de buurt van uw huidige locatie vinden, zoals in het onderstaande voorbeeld:

Gedeelde route importeren Topo GPS

Fietsroutes van minimaal 10 km lang rond uw huidige locatie zoeken.

Als u in de lijst op een routetitel tikt, wordt deze onmiddellijk geïmporteerd en gaat u terug naar het hoofdscherm. U kunt lang op een item tikken of rechtsboven op ‘Selecteer’ tikken om naar de selectiemodus te gaan. Vervolgens kunt u meerdere routes selecteren en deze tegelijk importeren.

Als u op de infoknop (i) naast een route tikt, wordt het routedetailsscherm van een gedeelde route geopend. Soms duurt het enkele seconden voordat alle routegegevens zijn gedownload. Hieronder ziet u een voorbeeld.

Routedetailsscherm gedeelde route Topo GPS

Het routedetailsscherm van een gedeelde route.

U kunt de ‘< ‘(vorige) and’ >’ (volgende) knoppen in de onderste werkbalk gebruiken om door de lijst met gedeelde routes te bladeren. Als u een specifieke route wilt importeren, kunt u rechtsboven op de knop ‘Importeren’ tikken.