Routes genereren

Stel dat u vanaf een bepaald punt een route van een bepaalde lengte wilt lopen of fietsen. U zou kunnen proberen een route te plannen, en door vallen en opstaan krijgt u waarschijnlijk een mooie rondje van de gewenste lengte. In een dergelijke situatie kan het echter veel gemakkelijker zijn om Topo GPS een route voor u te laten genereren.

Het genereren van een route is het automatisch maken van een rondje. De enige invoer is het startpunt, de gewenste lengte en het vervoermiddel.

Om een route te genereren, opent u eerst het tabblad ‘Genereer’ in het routesscherm. Er wordt direct een route gegenereerd zoals in het onderstaande voorbeeld:

Routegeneratie Topo GPS

Het scherm voor het genereren van routes met een gegenereerde route.

De gegenereerde route wordt op de kaart weergegeven.

Het groene punt op de kaart is het begin- en eindpunt van de route. Door lang op het groene punt te drukken, kunt u deze naar een andere locatie op de kaart slepen. Vanaf de nieuwe locatie wordt direct een nieuwe route gegenereerd.

De schuifregelaar onderaan bepaalt de gewenste lengte van de route. De gewenste lengte wordt aan de rechterkant van de schuifregelaar weergegeven. Als u de schuifregelaar verplaatst, wordt er een nieuwe route gegenereerd. De werkelijke lengte van de gegenereerde route wordt boven de schuifregelaar weergegeven. In het bovenstaande voorbeeld is de gewenste lengte 7 km, maar de werkelijke lengte van de gegenereerde route is 7,7 km. De gewenste en werkelijke lengte komen niet altijd exact overeen.

Naast de werkelijke lengte ziet u het aantal hoogtemeters van een route. Als je erop tikt, kunt u het hoogteprofiel van de gegenereerde route bekijken.

Onder de schuifregelaar bevindt zich de vervoermiddelknop. In het bovenstaande voorbeeld is het ingesteld op ‘Wandelen’. Als u op deze knop tikt, kunt u het vervoermiddel wijzigen in bijvoorbeeld ‘Fiets’.

Onderaan bevindt zich de knop ‘Genereer’. Als u erop tikt, genereert u een nieuwe route. Dit kan handig zijn als u een andere route wilt genereren, maar het startpunt of de gewenste lengte niet wilt wijzigen.

In het onderstaande voorbeeld hebben we op de knop ‘Genereren ‘getikt om vanaf hetzelfde punt een nieuwe route te genereren:

Routegeneratie Topo GPS

Er wordt een andere route gegenereerd.

Het is duidelijk dat de nieuw gegenereerde route anders is dan de eerste route. Door meerdere keren op de genereerknop te drukken, kunt u routes genereren totdat u een route vindt die u kunt gebruiken.

Als voorbeeld veranderen we nu de gewenste lengte naar 50 km. Er wordt een nieuwe langere route gegenereerd, zoals u in het onderstaande voorbeeld kunt zien:

Routegeneratie Topo GPS

Er wordt een route gegenereerd met een gewenste lengte van 50 km.

Als u rechtsboven in het scherm voor het genereren van routes tikt op ’Bewaar’, wordt de gegenereerde route opgeslagen op uw apparaat, geladen op de kaart en keert u terug naar het hoofdscherm. Hieronder ziet u het resultaat van het opslaan van de eerste gegenereerde route van bovenstaande voorbeelden:

Routegeneratie Topo GPS

De gegenereerde route is opgeslagen en geladen op de hoofdkaart.