Waypoints exporteren

Als u één waypoint wilt exporteren, opent u het waypointdetailsscherm en tikt u op het exporticoon in de onderste werkbalk.

Als u meerdere waypoints wilt exporteren, opent u het waypointsscherm (Menu > Waypoints). Open vervolgens het waypoint selectiescherm door op Meer > Selecteren te tikken. Selecteer de gewenste waypoints en mappen en tik op het exporticoon in de onderste werkbalk.

Nadat u op het exporticoon hebt gedrukt, verschijnt in beide gevallen de exportpop-up, hieronder ziet u een voorbeeld:

Exporteer pop-up Topo GPS

De exporteerpop-up.

In de exporteerpop-up kunt u het soort gegevens selecteren dat wordt geëxporteerd wanneer u op de exportknop onder in de pop-up drukt. Het soort geëxporteerde gegevens kan elke combinatie van het volgende zijn:

  • Geodata: Als u ‘Geodata’ bijvoegt, wordt een gegevensbestand met de waypoint(s) geëxporteerd. De bestandsindeling wordt weergegeven in de ondertitel van het geodata-item. In het bovenstaande voorbeeld is het gpx.zip. Als u op instellingen drukt, kunt u de gegevensindeling wijzigen. Ondersteunde bestandsindelingen voor het exporteren van waypoints zijn gpx, gpx.zip, kml, kmz, geojson, geojson.zip, csv en csv.zip.

  • Foto’s: Als u ‘foto’s’ bijvoegt, worden de foto’s van de waypoint(s) ook geëxporteerd. Dit onderdeel is niet beschikbaar als er geen foto’s zijn.

  • Kaart: Als u ‘Kaart’ bijvoegt, wordt een kaart van de waypoint(s) geëxporteerd. De pixelgrootte van de kaart wordt weergegeven in de ondertitel. U kunt de pixelgrootte wijzigen in de exporteerinstellingen.

Nadat u het soort gegevens hebt geselecteerd dat moet worden geëxporteerd, kunt u onder aan de exporteerpop-up op ‘Exporteren’ drukken om de waypoint(s) te exporteren. Vervolgens verschijnt er een gewone iOS-pop-up waarin je een app kunt kiezen om de geëxporteerde gegevens naar toe te sturen. Bijvoorbeeld iMessage om het waypoint naar een vriend te sturen, of de app Bestanden om het waypoint in de cloud op te slaan.

Exporteerinstellingen

In de exporteerpop-up kunt u ook de exporteerinstellingen wijzigen door op de knop ‘Instellingen’ rechtsboven in de exporteerpop-up te drukken. Vervolgens verschijnt het volgende scherm:

Waypoint exporteerinstellingen scherm Topo GPS

Het scherm met waypoint exporteerinstellingen.

Het eerste gedeelte in het scherm met exporteerinstellingen gaat over geodata. Hier kunt u het gegevensformaat instellen van de te exporteren waypoint(s). Door op ‘Waypoint data formaat’ te tikken kunt u kiezen tussen gpx, kml, csv en geojson. U kunt zelf bepalen of u de gegevens wilt comprimeren. Als u compressie inschakelt, wordt het geëxporteerde geodatabestand gecomprimeerd. De bestandsgrootte zal veel kleiner zijn dan zonder compressie.

Als u exporteert naar csv of geojson, kunt u ook het ruimtelijke referentiesysteem (coördinatensysteem) kiezen dat in de geëxporteerde gegevens moet worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld een csv wilt genereren van de waypoints met rijksdriehoekscoördinaten (RD) kunt u het ruimtelijke referentiesysteem op RD instellen, zoals in het onderstaande voorbeeld:

Exporteer pop-up Topo GPS

Het scherm met waypoint exporteerinstellingen.

De overige secties gaan over de kaart (afbeelding) die kan worden geëxporteerd. U kunt de gewenste pixelbreedte en hoogte instellen met de schuifregelaars. Ook om een kaart te genereren, moeten soms kaarttegels worden gedownload. U kunt bepalen of u kaarttegels op mobiele wijze wilt downloaden.

Alle waypoints exporteren

Als u alle waypoints wilt exporteren die op uw apparaat zijn opgeslagen, opent u het waypoints scherm (Menu > Waypoints). Zorg ervoor dat het filter niet actief is (filterknop heeft een blauwe rand). Ga naar de hoofdmap van de waypoints, zodat ‘Alle waypoints’ onder de zoekbalk wordt weergegeven. Zorg ervoor dat de zoekbalk leeg is. Open vervolgens het waypoint selectiescherm door op Meer > Selecteren te tikken. Druk op ‘Alle’ linksboven om alle waypoints en mappen te selecteren. Tik vervolgens op het exporteericoon in de onderste werkbalk om de exporteerpop-up te openen. Selecteer het soort gegevens dat moet worden geëxporteerd in de exporteerpop-up en druk op ‘Exporteren’.