Profiluri de traseu

Când sunt disponibile informații despre înălțime, puteți găsi o altitudine sau o altitudine și un profil de pantă derulând în jos în ecranul cu detaliile traseului. Când sunt disponibile informații despre sincronizare, puteți găsi, de asemenea, o viteză și un profil de distanță în ecranul cu detaliile traseului. Când înregistrați un traseu, puteți atinge linia de rută a rutei înregistrate pentru a deschide ecranul de înregistrare. Acolo găsiți, de asemenea, o altitudine și un profil de viteză. Atunci când planificați un traseu sau generați un traseu, puteți atinge eticheta „Urcare totală” pentru a vedea profilul de elevație al rutei planificate.

Profiluri de rute în ecranul cu detalii traseu Topo GPS

Un exemplu de profiluri de altitudine, pantă, viteză și distanță în ecranul cu detalii ale traseului.

Profile înălțime

Atât profilul de altitudine, cât și cel al altitudinii sunt profiluri de înălțime. Altitudinea este înălțimea dispozitivului în raport cu nivelul mediu al mării. Elevația este înălțimea solului în raport cu nivelul mediu al mării și este cel mai adesea derivată dintr-un model digital de altitudine. Dacă cineva merge pe pământ, altitudinea este aproximativ egală cu altitudinea. Dar dacă cineva zboară, altitudinea și altitudinea sunt diferite. Profilurile de înălțime ale traseelor înregistrate în Topo GPS sunt întotdeauna profiluri de altitudine, adică măsurate cu ajutorul GPS și barometrului (atunci când este disponibil).

Profilul pantei

Profilul pantei vă oferă o privire rapidă asupra dificultății unui traseu. Procentul de pantă (numit și grad) este cantitatea de deplasare verticală în comparație cu deplasarea orizontală. Deși profilul pantei ar putea fluctua foarte mult, gradul celor mai abrupte părți poate fi ușor de găsit din profilul pantei. Și, de asemenea, lungimea celor mai abrupte părți poate fi citită rapid. Împreună cu lungimea și ascensiunea totală, acest lucru vă oferă rapid o idee despre dificultatea traseului.

Vă sfătuim să vă dați seama ce pante vă puteți ocupa. Acest lucru se poate face prin investigarea graficelor de pantă ale traseelor pe care le-ați înregistrat anterior. Apoi verificați întotdeauna graficul pantei înainte de a dori să urmați un traseu. Dacă are părți abrupte pentru distanțe mai mari, care sunt deasupra abilităților tale, ar fi bine să alegi un alt traseu de urmat.

În profilul pantei din Topo GPS pantele sunt calculate între puncte care sunt la aproximativ 200 m distanță unul de celălalt, pentru a netezi fluctuațiile.

Ecranul profilului

Puteți atinge un profil în ecranul cu detaliile traseului, pentru a deschide ecranul profilului. Mai jos discusăm doar ecranul profilului altitudinii, celelalte profiluri arată alte informații, dar ecranele lor de profil funcționează similar.

Un exemplu al ecranului profilului altitudinii este prezentat în figura de mai jos:

Profilul altitudinii Topo GPS

Profilul altitudinii unui traseu în detaliu

Ecranul profilului altitudinii conține un grafic și informații. Graficul conţine un indicator pe care îl puteţi trage pentru a citi o valoare din profil. Punând două degete pe profil și îndepărtându-le unul de celălalt, puteți mări profilul pentru a vedea mai multe detalii. Dacă sunteți mărit, puteți muta profilul cu un singur deget. Pentru a micșora, puneți două degete pe profil și mutați-le unul spre celălalt.

În partea de jos puteți selecta între filele „Detalii” și „Hartă”. În exemplul de mai sus, fila „Detalii” este deschisă. Aceasta oferă informații detaliate despre profilul altitudinii, cum ar fi „Urcare totală”, „Grad mediu de ascensiune” și „Coborâre totală”.

Dacă selectați fila „Hartă”, o hartă a traseului va fi afișată în combinație cu profilul altitudinii, după cum puteți vedea în exemplul de mai jos:

Profilul altitudinii Topo GPS

Profilul altitudinii unui traseu cu harta unui traseu

Poziția cursorului din grafic este afișată cu un punct verde pe hartă. Dacă trageţi punctul verde de-a lungul traseului, cursorul din profilul altitudinii se va deplasa şi el. În acest fel, puteți găsi cu ușurință puncte interesante în profilul altitudinii de pe hartă.

Dacă atingeți „Mai multe’puteți schimba axa orizontală. Puteți alege între „Distanță”, „Durată” și „Timp”. Un exemplu cu afișarea timpului pe axa orizontală este prezentat mai jos:

Profilul altitudinii Topo GPS

Profilul altitudinii unui traseu în funcție de timp.

Dacă atingeți pictograma de export din partea de sus, puteți exporta și partaja profilul în format PDF.

Ascensiune și coborâre totală

Ascensiunea totală este câștigul cumulat de altitudine al unui traseu. Alternativ spus, este suma tuturor deplasărilor verticale în sus. De asemenea, coborârea totală este pierderea cumulată a altitudinii unui traseu sau suma tuturor deplasărilor verticale descendente. Urcarea totală a unui traseu este afișată în ecranul cu detalii despre traseu, în secțiunea titlu chiar sub hartă. De asemenea, ascensiunea totală și coborârea totală pot fi găsite în ecranul profilului înălțimii.

Mai ales ascensiunea totală vă oferă împreună cu lungimea și profilul pantei o idee despre dificultatea unui traseu. Traseele cu o ascensiune totală mai mare sunt de obicei mai dificile.

În teorie ascensiunea și coborârea totală sunt destul de simple de înțeles. De exemplu, să presupunem că începeți un traseu la o altitudine de 100 m. Mai întâi mergeți pe un deal de-a lungul unui traseu de 1 km până la o înălțime de 150 m. Apoi mergeți 2 km în jos până la o înălțime de 120 m. Urcarea totală este în acest exemplu (150 - 100) m = 50 m. Coborârea totală este (150 - 120) m = 30 m.

În practică, calculul ascensiunei/coborârii totale a unui traseu înregistrat este mai dificil. Traseul cu altitudini este în realitate un set de puncte care au toate erorile lor de măsurare. Dacă am adăuga pur și simplu toate câștigurile verticale pozitive, atunci am include și fluctații de măsurare, rezultând o ascensiune totală nerezonabilă. Prin urmare, estimăm acuratețea determinării înălțimii în Topo GPS și o folosim ca o întrerupere pentru includerea câștigurilor în ascensiunea totală. În practică, acest lucru înseamnă aproximativ că câștigurile sunt incluse în ascensiunea totală numai dacă câștigul este de cel puțin aproximativ 10 m. Prin urmare, ascensiunea totală este prezentată ca o valoare ± eroarea. Dacă valoarea ascensiunii totale este de exemplu 320 m ± 50 m, ar trebui să o citiți ca, cel mai probabil ascensiunea totală este între 270 m și 370 m.

De fapt, alte programe/aplicații vor calcula ascensiunea totală diferit și, prin urmare, pot da valori care pot diferi (pe scară largă) de GPS Topo. Prin urmare, cel mai bine este să comparați numai ascensiunile totale între rute dacă acestea sunt calculate în același mod. Deci, s-ar putea compara perfect ascensiunea totală a Route A în Topo GPS cu cea a Route B în Topo GPS. Cu toate acestea, aveți grijă, dacă ați compara ascensiunea totală a rutei A în Topo GPS cu Route A într-o altă aplicație.