Măsurarea distanțelor și unghiurilor

Harta conducător

Pentru a măsura distanțele și unghiurile dintre două puncte din ecranul hărții principale, puteți utiliza rigla hărții. Pentru a afișa rigla hărții, apăsați lung pe hartă până când apare pictograma pentru crearea punctului de cale. Apoi adăugați un al doilea deget (posibil cu cealaltă mână). Imediat o riglă va fi afișată între cele două degete. Pe macOS atingeți pictograma riglă din partea dreaptă sus a ferestrei.

Dacă vă mișcați degetele, puteți schimba începutul și punctul final al riglei. Dacă puneți punctul de început sau final lângă un punct de trecere sau locația dvs. curentă, acesta se va fixa automat. Dacă eliberați degetele, rigla va rămâne la locația sa. Un exemplu de rigla este prezentat în figura de mai jos:

Harta conducător Topo GPS

Rigla hărții (apăsați lung pe hartă cu un deget, apoi adăugați al doilea deget).

În mijlocul riglei este afișată distanța dintre cele două puncte. Dacă există spațiu, este afișată și direcția compas (în raport cu nordul adevărat) de la început până la punctul final. Punctul final are un cap de săgeată, astfel încât să puteți deduce direcția conducătorului.

Puteți schimba unitatea de lungime și unghi în setări.

Modificarea hărții riglă

Puteți modifica poziția, lungimea și direcția riglei hărții în mai multe moduri.

  • Schimbați punctul de pornire: Puneți degetul pe riglă (gri deschis) lângă punctul de plecare și mutați-l în jur.

  • Schimbați punctul final: Puneți degetul pe riglă lângă punctul final și mutați-l.

  • Deplasați rigla fără a schimba lungimea: Puneți degetul pe rigla din centru și mutați-l în jur.

  • Schimbați lungimea: Puneți două degete pe riglă și mutați-le în afară pentru a crește lungimea riglei. Mutați cele două degete unul spre celălalt pentru a reduce lungimea. Numai punctul final se va schimba, punctul de plecare va rămâne în aceeași poziție.

  • Rotire: Puneți două degete pe riglă, păstrați degetul cel mai apropiat de punctul de plecare fix. Deplasați numai al doilea deget pentru a roti rigla. Lungimea riglei rămâne aceeași, numai direcția se va schimba. În timp ce lungimea riglei rămâne aceeași, distanța măsurată poate varia prin rotire. Acest lucru se datorează proiecției hărții utilizate, în special atunci când utilizați proiecția mercator (cum este cazul OpenStreetMap), este posibil să vedeți diferențe clare.

Dacă mutați sau măriți harta, rigla hărții va rămâne în aceeași locație. Dacă ne măriți prea departe, rigla hărții va dispărea temporar. Va apărea din nou dacă măriți înapoi.

Eliminarea riglei hărții

Pentru a elimina rigla hărții, atingeți butonul de închidere cu crucea de pe riglă.

Măsurarea distanțelor lungi

Cea mai scurtă cale dintre două puncte de pe pământ se numește geodezic. Numai separări scurte aceasta este o linie dreaptă pe o hartă, dar pe distanțe mai lungi este o curbă. Conducătorul hărții va arăta întotdeauna un geodezic. Un exemplu este prezentat mai jos.

Harta conducător Topo GPS

Curba de pe rigla hărții nu este o linie dreaptă, ci o geodezică.

Uneori, geodezul nu se potrivește pe riglă. Dacă doriți să o faceți vizibilă, uneori poate ajuta la rotirea riglei hărții. Dacă tot nu este ceea ce doriți, utilizați planificatorul de rute pentru a planifica un traseu cu modul de transport setat la „Crow fly”.

Pe un geodezic direcția busolei variază. Prin urmare, afișăm direcția busolei numai dacă variază puțin. Dacă variază mai mult de o unitate de măsură, vom afișa o marjă de eroare, care indică între ce valori direcția busolei variază de-a lungul geodezic. Dacă eroarea este prea mare, direcția busolei nu este afișată deloc.