Reittiprofiilit

Kun korkeustiedot ovat saatavilla, löydät korkeuden tai korkeuden sekä kaltevuusprofiilin vierittämällä alaspäin reitin tietonäytössä. Kun ajoitustiedot ovat saatavilla, löydät myös nopeus- ja etäisyysprofiilin reittitiedot-näytöstä. Kun tallennat reittiä, voit napauttaa tallennetun reitin reittiviivaa avataksesi tietueen näytön. Sieltä löydät myös korkeuden ja nopeusprofiilin. Kun suunnittelet reittiä tai luot reittiä, voit napauttaa ”Kokonaisnousu” -merkintää nähdäksesi suunnitellun reitin korkeusprofiilin.

Reittiprofiilit reitin yksityiskohdissa näytössä Topo GPS

Esimerkki korkeus-, kaltevuus-, nopeus- ja etäisyysprofiileista reitin tietonäytössä.

Korkeusprofiilit

Sekä korkeus- että korkeusprofiili ovat korkeusprofiileja. Korkeus on laitteen korkeus suhteessa keskimääräiseen merenpintaan. Korkeus on maan korkeus suhteessa keskimääräiseen merenpintaan, ja se johdetaan useimmiten digitaalisesta korkeusmallista. Jos joku kävelee maassa, korkeus on suunnilleen yhtä suuri kuin korkeus. Mutta jos joku lentää, korkeus ja korkeus ovat erilaisia. Topo GPS:ssä tallennettujen reittien korkeusprofiilit ovat aina korkeusprofiileja eli mitataan GPS:n ja barometrin avulla (jos saatavilla).

Kaltevuusprofiili

Rinneprofiili antaa sinulle nopean katsauksen reitin vaikeusasteeseen. Kaltevuusprosentti (kutsutaan myös arvosanaksi) on pystysuoran siirtymän määrä verrattuna vaakasuoraan siirtymään. Vaikka kaltevuusprofiili saattaa vaihdella paljon, jyrkimmien osien laatu löytyy helposti kaltevuusprofiilista. Ja myös jyrkimmien osien pituus voidaan lukea nopeasti. Yhdessä pituuden ja kokonaisnousun kanssa tämä antaa sinulle nopeasti kuvan reitin vaikeudesta.

Suosittelemme selvittämään, mitä rinteitä voit käsitellä. Tämän voit tehdä tutkimalla aiemmin tallentamasi reittien kaltevuuskaavioita. Tarkista sitten aina kaltevuuskaavio ennen kuin haluat seurata reittiä. Jos siinä on jyrkkiä osia pidemmille matkoille, jotka ovat kykyjesi yläpuolella, sinun on parasta valita toinen seurattava reitti.

Topo GPS:n kaltevuusprofiilissa rinteet lasketaan noin 200 metrin päässä toisistaan olevien pisteiden välillä tasoittaakseen vaihteluita.

Profiilinäyttö

Voit avata profiilinäytön napauttamalla profiilia reitin tiedot -näytössä. Alla on vain korkeusprofiilinäyttö, muut profiilit näyttävät muita tietoja, mutta niiden profiilinäytöt toimivat samalla tavalla.

Esimerkki korkeusprofiilin näytöstä on esitetty alla olevassa kuvassa:

Korkeusprofiili Topo GPS

Reitin korkeusprofiili tarkemmin

Korkeusprofiilinäyttö sisältää kuvaajan ja tiedot. Kuvaaja sisältää osoittimen, jota voit vetää ympäri lukeaksesi arvon profiilista. Asettamalla kaksi sormea profiiliin ja siirtämällä ne pois toisistaan voit lähentää profiilia nähdäksesi lisätietoja. Jos olet zoomattu, voit myös siirtää profiilia yhdellä sormella. Voit zoomata, laita kaksi sormea profiiliin ja siirrä niitä toisiaan kohti.

Alareunassa voit valita välilehtien ”Tiedot” ja ”kartta”. Esimerkissä, jonka yläpuolella on ”Tiedot” -välilehti. Tämä antaa yksityiskohtaisia tietoja korkeusprofiilista, kuten ”Kokonaisnousu”, ”keskimääräinen nousuaste” ja ”Kokonaislaskeutuminen”.

Jos valitset välilehden ”Kartta”, reitin kartta näytetään yhdessä korkeusprofiilin kanssa, kuten alla olevassa esimerkissä näkyy:

Korkeusprofiili Topo GPS

Reitin korkeusprofiili, jossa on reitin kartta

Osoittimen sijainti kaaviossa näkyy kartalla vihreällä pisteellä. Jos vedät vihreää pistettä reittiä pitkin, myös korkeusprofiilin osoitin liikkuu. Tällä tavoin löydät helposti mielenkiintoisia kohtia korkeusprofiilista kartalla.

Jos napautat ”Lisää”, voit muuttaa vaaka-akselia. Voit valita ”Etäisyys”, ”Kesto” ja ”Aika”. Alla on esimerkki, jossa näytetään aika vaaka-akselilla:

Korkeusprofiili Topo GPS

Reitin korkeusprofiili ajan funktiona.

Jos napautat yläreunassa olevaa vientikuvaketta, voit viedä ja jakaa profiilin PDF-muodossa.

Kokonaisnousu ja laskeutuminen

Kokonaisnousu on reitin kumulatiivinen korkeusvoitto. Vaihtoehtoisesti se on kaikkien pystysuuntaisten ylöspäin suuntautuvien siirtymien summa. Samoin kokonaislaskeutuminen on reitin kumulatiivinen korkeusmenetys tai kaikkien pystysuuntaisten alaspäin suuntautuvien siirtymien summa. Reitin kokonaisnousu näkyy reitin tietonäytössä, otsikkoosassa aivan kartan alapuolella. Myös kokonaisnousu ja kokonaislasku löytyvät korkeusprofiilinäytöstä.

Varsinkin kokonaisnousu antaa sinulle yhdessä pituuden ja kaltevuusprofiilin kanssa käsityksen reitin vaikeudesta. Reitit, joilla on suurempi kokonaisnousu, ovat tyypillisesti vaikeampia.

Teoriassa kokonaisnousu ja laskeutuminen ovat melko yksinkertaisia ymmärtää. Oletetaan esimerkiksi, että aloitat reitin 100 metrin korkeudessa. Ensin kävelet mäkeä pitkin 1 km: n polkua 150 m: n korkeuteen. Sitten kävelet 2 km alaspäin 120 m: n korkeuteen. Kokonaisnousu on tässä esimerkissä (150 - 100) m = 50 m. Kokonaislasku on (150 - 120) m = 30 m.

Käytännössä tallennetun reitin kokonaisnousu/laskeutumisen laskeminen on vaikeampaa. Reitti korkeuksilla on todellisuudessa joukko pisteitä, joilla kaikilla on mittausvirheet. Jos vain laskisimme yhteen kaikki positiiviset vertikaaliset voitot, sisällyttäisimme myös mittausvaihtelut, mikä johtaa kohtuuttoman suureen kokonaisnousuun. Siksi arvioimme korkeusmäärityksen tarkkuuden Topo GPS: ssä, ja käytämme sitä rajana lisäyksen sisällyttämiseksi kokonaisnousuun. Käytännössä tämä tarkoittaa suunnilleen sitä, että voitot sisällytetään kokonaisnousuun vain, jos voitto on vähintään noin 10 m, ja laskemme myös virheen. Siksi kokonaisnousu esitetään arvona ± virhe. Jos kokonaisnousun arvo on esimerkiksi 320 m ± 50 m, lue se nimellä, todennäköisesti kokonaisnousu on välillä 270 m ja 370 m.

Itse asiassa muut ohjelmat/sovellukset laskevat kokonaisnousun eri tavalla ja voivat siten antaa arvoja, jotka voivat poiketa (suuresti) Topo GPS: stä. Siksi on parasta verrata vain kokonaisnousuja reittien välillä, jos ne lasketaan samalla tavalla. Joten voit verrata täydellisesti reitin A kokonaisnousua Topo GPS: ssä reitin B nousun Topo GPS: ssä. Ole kuitenkin varovainen, jos vertaat reitin A kokonaisnousua Topo GPS: ssä reittiin A toisessa sovelluksessa.