Tablou de bord

Bara de jos din ecranul principal este tabloul de bord:

Tablou de bord Topo GPS

Tabloul de bord din partea de jos a ecranului principal.

Tabloul de bord este format din trei elemente: butonul de poziție, un panou cu contoare și butonul de traseu. Aceste elemente sunt discutate mai detaliat mai jos. Dacă glisați tabloul de bord actualizat, meniul va deveni vizibil.

Butonul Poziție

Atingând butonul de poziționare din partea stângă a tabloului de bord, puteți centra și roti harta.

Dacă apăsați lung pe butonul de poziție, va apărea ecranul locației curente. În acest ecran puteți găsi coordonatele locației dvs. curente, printre altele.

Butonul Traseu

Atingând butonul de rută din partea dreaptă a tabloului de bord (pictograma săgeată), va apărea fereastra pop-up a rutelor. Prin această fereastră pop-up puteți face totul cu rute, cum ar fi încărcarea, planificarea, generarea și importul rutelor.

Este posibil să schimbați butonul din partea dreaptă a tabloului de bord prin Meniu > Mai multe > Setări > Tablou de bord. De exemplu, dacă faceți o mulțime de fotografii, este posibil să doriți să o setați la „Aparat foto”. Toate funcțiile sunt, de asemenea, întotdeauna accesibile prin meniu.

Panouri

În centrul tabloului de bord puteți găsi un panou cu contoare. Există trei panouri

Cercurile de sub panou indică panoul selectat. Prin glisarea unui panou cu un deget spre stânga sau spre dreapta, puteți încărca panoul următor sau anterior.

Unitățile contoarelor de pe tabloul de bord pot fi modificate prin Meniu > Mai multe > Setări > Unități. Puteți alege între unități metrice, imperiale și nautice.

Panou pentru drumeții

Panoul de drumeții este ideal pentru mersul pe jos și este prezentat mai jos:

Tablou de bord Topo GPS

Tabloul de bord cu panoul de drumeții.

Cele patru contoare de pe panoul de drumeții sunt ulterior viteza/alti/contorul de direcție, contorul de distanță al traseului, cronometrul de înregistrare și contorul de distanță record.

Vitezometru, altimetru și contor de direcție

Vitezometrul (simbolul km/h stânga sus) indică viteza curentă.

Dacă atingeți vitezometrul, va fi afișată viteza medie în timpul înregistrării unui traseu. Acest lucru este indicat prin simbolul „avg” direct deasupra simbolului „km/h”.

Dacă apăsați apăsați încă o dată vitezometrul, va fi afișată viteza maximă în timpul înregistrării unei rute. Acest lucru este indicat prin simbolul „max” chiar deasupra simbolului „km/h”.

Dacă terminați înregistrarea unui traseu și începeți o nouă înregistrare, vitezele medii și maxime vor fi resetate.

Dacă apăsați încă o dată vitezometrul, acesta se transformă într-un altimetru. Altitudinea dvs. în metri deasupra nivelului mării va fi afișată. Acest lucru este indicat prin simbolul „alt”.

Dacă atingeţi altimetrul, va fi afişat indicatorul de direcţie cu simbolul «dir». Aceasta indică direcția curentă în raport cu nordul adevărat. Direcția este direcția busolei în care îndreptați dispozitivul dacă stați nemișcat. Dacă vă mutați este direcția de mișcare.

Dacă atingeți contorul de direcție, acesta se va întoarce în vitezometru.

Contorul distanței traseului

Contorul distanței traseului (-.- km dreapta sus) indică lungimea tuturor rutelor încărcate pe hartă, inclusiv rutele planificate. Dacă un traseu a fost încărcat, simbolul „rte” apare chiar deasupra „km/h” pentru a indica faptul că aceasta este distanța unui traseu încărcat.

Dacă rutele au fost încărcate și atingeți contorul distanței traseului, harta va fi centrată pe rutele încărcate.

Dacă vă aflați pe un traseu, contorul distanței traseului se va schimba automat la distanța de parcurs (dtg). Dacă este afișat simbolul „dtg”, contorul indică distanța până la sfârșitul rutei curente. Dacă atingeți contorul în acest caz, harta va fi centrată pe ruta pe care o urmăriți în prezent.

Înregistrare cronometru

Cronometrul de înregistrare (–: - - h:m stânga jos) indică ora la care înregistrați un traseu.

Dacă atingeți cronometrul de înregistrare, puteți porni, întrerupe și opri înregistrarea unei rute. Dacă înregistrați un traseu, simbolul „rec” apare chiar deasupra „h:m” pentru a indica faptul că o înregistrare este activă.

Înregistrați contorul de distanță

Contorul de distanță record (-.- km dreapta jos) indică lungimea unui traseu înregistrat. Prin pornirea unei înregistrări puteți vedea cu contorul de distanță de înregistrare cât de departe ați călătorit. Deasupra simbolului „km” apare simbolul „rec” pentru a indica faptul că aceasta este distanța înregistrată.

Dacă atingeți contorul de distanță de înregistrare în timp ce înregistrați un traseu, ruta înregistrată va fi centrată pe hartă.

Panou ciclism

În panoul de ciclism viteza dvs. este ceva mai accentuată, iar altitudinea dvs. poate fi văzută direct. Panoul de ciclism arată după cum urmează:

Tablou de bord Topo GPS

Tabloul de bord cu panoul de ciclism.

În centru veți găsi vitezometrul care funcționează în același mod ca și în panoul de drumeții. Atingerea acestui contor îl va schimba și el.

În partea stângă sus veți găsi altimetrul, care indică altitudinea dvs. deasupra nivelului mării în metri. Acest lucru este indicat prin simbolul „alt”. Atingerea acestui contor poate, de asemenea, să o schimbe, exact ca vitezometrul.

În partea stângă jos se află cronometrul de înregistrare.

Contorul de distanță al traseului este situat în partea dreaptă sus.

Contorul de distanță de înregistrare poate fi găsit în partea dreaptă jos.

Panoul de coordonate

Cu panoul de coordonate puteți citi direct coordonatele de pe hartă. Pentru a deschide panoul de coordonate, glisați panourile din tabloul de bord spre stânga. Un exemplu de panou de coordonate este afișat mai jos:

Tablou de bord Topo GPS

Tabloul de bord cu panoul de coordonate.

Dacă panoul de coordonate este încărcat, în mijlocul hărții apare o cruce, așa cum este ilustrat mai jos:

Coordonate panou Topo GPS

Harta cu panoul de coordonate.

Coordonatele afișate pe panoul de coordonate sunt coordonatele punctului din mijlocul crucii. În exemplul de mai sus coordonatele sunt afișate în format WGS84 minute grade secunde. Mai jos puteți citi cum să modificați acest format.

Prin mutarea hărții puteți poziționa mijlocul crucii până la punctul în care doriți să determinați coordonatele. Pentru a determina rapid coordonatele poziției curente, puteți centra harta apăsând butonul de poziție din partea stângă a tabloului de bord.

Dacă atingeți coordonatele de pe panoul de coordonate, va apărea o fereastră pop-up cu care puteți efectua acțiuni cu coordonatele. Un exemplu de pop-up este prezentat în figura de mai jos:

Panoul de coordonate pop-up Topo GPS

Fereastra pop-up a panoului de coordonate.

Sunt posibile următoarele acțiuni:

  • Copiere: Coordonatele sunt copiate în clipboard. Puteți să-l lipiți undeva într-o altă aplicație. Dacă ați activat Clipboard-ul universal, atunci este posibil chiar să lipiți coordonatele într-un alt dispozitiv Apple în acest fel. «

  • Distribuiți: Reprezentarea textuală a coordonatelor poate fi partajată cu o altă aplicație.

  • Export: Coordonatele și/sau harta pot fi exportate într-un format geodata specific, cum ar fi gpx.

  • Deschideți cu: Puteți deschide coordonatele într-o altă aplicație populară. În prezent, puteți alege între Apple Maps, Google Maps sau Wikipedia. Dacă alegeți o aplicație de hărți, aplicația hărți va fi deschisă exact la locația pe care o vizualizați în prezent în Topo GPS. Dacă alegeți „Wikipedia”, aplicația sau site-ul Wikipedia se va deschide și va afișa informații despre locația cea mai apropiată de mijlocul crucii. Acest lucru poate fi util dacă doriți să căutați informații despre un anumit site pe hartă.

  • Tastați coordonatele: Aici puteți schimba tipul coordonatelor vizibile pe panoul de coordonate. Mai multe tipuri sunt listate în fereastra pop-up. Dacă cel de care aveți nevoie nu este afișat, puteți alege „Mai multe’pentru a deschide ecranul „Tipuri de coordonate afișate”. Aici ar trebui să activați coordonatele pe care doriți să le vedeți în ecranul pop-up de coordonate de tip. Apoi reveniți, atingeți coordonatele, atingeți „Tip coordonate” și atingeți tipul de coordonate pe care tocmai l-ați activat. Dacă tipul de coordonate de care aveți nevoie nu este afișat în ecranul tipurilor de coordonate afișate, este posibil ca acesta să nu fie acceptat de Topo GPS. Contactați support@topo-gps.com despre acest lucru și l-am putea adăuga la aplicația GPS Topo. În figura de mai jos este prezentat un exemplu în care tipul de coordonate a fost schimbat în MGRS.

Panoul de coordonate pop-up Topo GPS

Coordonatele din panoul de coordonate au fost schimbate în MGRS.