Reittipisteiden luominen

Topo GPS: ssä on useita tapoja luoda reittipisteitä.

  • Painamalla pitkään kartalla ja vetämällä kuvaketta haluttuun paikkaan.

  • Osoitteen syöttäminen osoite-välilehdelle Valikko > Haku > Hae osoite.

  • Koordinaattien syöttäminen koordinaatit-välilehdelle Valikko > Haku > Anna koordinaatit.

  • Koordinaattien skannaaminen koordinaattien skannerilla Valikko > Haku > Skannaa koordinaatit.

  • Reittipisteitä sisältävän geodatatiedoston tuominen Valikko > Lisää > Tuo tiedosto.

  • Tallenna nykyinen sijainti reittipisteenä painamalla sijaintimerkkiä ja sitten Tallenna tai Luo reittipiste.

  • Valokuvan ottaminen valikon kautta > Kamera.

  • Reittipisteiden lisääminen reittipisteiden näytön kautta > Lisää > +.

Tässä osiossa selitämme, miten luodaan reittipiste suoraan kartalle.

Reittipisteiden luominen kartalla

Jos painat yhdellä sormella pitkään kartassa, kuvake tulee näkyviin. Esimerkki on esitetty alla olevassa kuvassa:

Waypoint paina pitkä kartta Topo GPS

Painamalla pitkään karttaa kuvake tulee näkyviin.

Niin kauan kuin pidät sormeasi kartalla, voit vetää kuvakkeen haluttuun paikkaan. Jos vapautat sormesi, reittipisteen luontinäyttö tulee näkyviin. Reittipisteen luontinäytössä voit määrittää reittipisteen ominaisuudet.

Reittipisteen luontiruutu kartalta Topo GPS

Reittipisteen luontinäyttö, jossa voit määrittää ominaisuudet ja tallentaa reittipisteen.

Reittipisteen luontinäytössä voit halutessasi antaa reittipisteelle otsikon, asettaa kuvakkeen ja kirjoittaa kuvauksen.

Esimerkkinä kirjoitamme otsikkona ’A’. Jos painat Tallenna-painiketta, reittipiste tallennetaan laitteellesi ja ladataan kartalle otsikon kanssa, kuten alla olevassa kuvassa on esitetty.

Reittipiste lisätty karttaan Topo GPS

Reittipiste ”A” on lisätty karttaan.

Kartalta luotu reittipiste tallennetaan laitteeseesi ja näkyy siten reittipisteiden näytössä.

Jos painat vahingossa pitkään pääkarttaa niin, että kuvake ilmestyy, voit vetää kuvakkeen karttanäytön ylä- tai alareunaan. Sen jälkeen se poistetaan ja reittipisteen luontinäyttö ei ponnahtaa esiin. Myös jos painat ”Peruuta” reittipisteen luomisnäytössä, reittipistettä ei luoda.

Jos olet syöttänyt kuvauksen reittipisteen luontinäytössä, voit tarkastella sitä reittipisteen tiedot -näytössä. Reittipisteen tiedot -näyttö avautuu, jos napautat reittipistettä, joka on ladattu kartalle.

Automaattiset otsikko ehdotukset

Jos olet yhteydessä internetiin ja olet ottanut asetuksissa käyttöön ’Osoitteet - Etsi automaattisesti’, automaattinen ehdotus reittipisteen nimikkeelle ilmestyy otsikkoruutuun. Tämän otsikon väri on vaaleanharmaa, ja sitä käytetään, jos otsikkoa ei ole annettu. Jos haluat reittipisteen ilman otsikkoa, kirjoita yksi välilyönti otsikkokenttään.

Jos kirjoitat numeron otsikkona, esimerkiksi ’001’, seuraavan kerran, kun luot reittipisteen manuaalisesti kartalta, ehdotettu otsikko on ’002’ jne. Tämä toimii myös merkkien kanssa, jos kirjoitat ’A’, seuraava ehdotettu otsikko on ’B’ jne. Tai jos olet syöttänyt ’Node_001’, seuraava ehdotettu otsikko tulee olemaan ”Node_002”. Jos et pidä ehdotetusta otsikosta, voit vain kirjoittaa haluamasi otsikon, ja seuraava ehdotettu otsikko johdetaan viimeisestä syötteestä.

Luodun reittipisteen kuvakkeen asettaminen

Reittipisteen luontinäytössä voit asettaa luotavan reittipisteen kuvakkeen. Yllä olevassa esimerkissä valittu kuvake on punainen ympyrä. Napauttamalla toista kuvaketta, sitä käytetään sen sijaan. Voit vierittää kuvakkeiden luetteloon nähdäksesi lisää kuvakeehdotuksia. Vain viimeksi käytetyt kuvakkeet näkyvät reittipisteen luontinäytössä. Jos haluat käyttää eri kuvaketta, voit napauttaa ’>’ -painiketta oikealla puolella. Sitten reittipisteen kuvakkeiden näyttö avataan. Täällä voit valita monista ennalta määritetyistä kuvakkeista, ja voit luoda omia mukautettuja kuvakkeita.

Reittipiste lisätty karttaan Topo GPS

Vihreä kuvake valittiin.

Yllä olevassa esimerkissä valitsimme vihreän kuvakkeen. Jos tallennat tämän reittipisteen, kun seuraavan kerran luot reittipisteen kartalta, tätä kuvaketta käytetään alun perin käytettynä kuvakkeena reittipisteen luomisessa.

Reitin suunnittelu luotuun reittipisteeseen

Jos haluat suunnitella reitin nykyisestä sijainnistasi kartan pisteeseen, voit luoda kuvakkeen kartalle painamalla pitkää karttaa ja vetää sen haluamaasi paikkaan. Sitten reittipisteen luontinäyttö avautuu. Reittipisteen luontinäytön alareunassa näet ”Suunnittele” -painikkeen, jonka vieressä on kartta. Kartta näyttää äskettäin luodun reittipisteen suhteessa nykyiseen sijaintiisi. Suunnittele reitti -painikkeen alapuolella näet valitun kuljetustilan. Yllä olevassa esimerkissä tämä on ”Jalankulkija”. Jos napautat ”Jalankulkija”, voit muuttaa kuljetustilaa. Voit esimerkiksi vaihtaa sen ”Polkupyörä”. Jos painat ”Suunnittele reitti”, reitti suunnitellaan välittömästi sijainnistasi juuri luotuun pisteeseen ja palaat karttaan alla olevan kuvan mukaisesti.

Suunnittele reitti reittipisteeseen Topo GPS

Nykyisestä paikasta suunniteltiin reitti juuri luotuun kohtaan kartalla.

Suunniteltua reittiä ja reittipistettä ei tallenneta automaattisesti. Jos haluat tallentaa suunnitellun reitin, paina reittiviivaa avataksesi reittisuunnittelijan. Tallenna sitten suunniteltu reitti painamalla ’Tallenna’ oikeassa yläkulmassa. Kun reitti on tallennettu, se näkyy tallennetut reitit -näytössä.