Etäisyydet ja kulmat

Kartta hallitsija

Voit mitata etäisyyksiä ja kulmia kahden pisteen välillä kartan päänäytössä karttaviivaimen avulla. Näytä karttaviivain painamalla ensin pitkään karttaa, kunnes reittipisteen luomisen kuvake tulee näkyviin. Lisää sitten toinen sormi (mahdollisesti toisella kädellä). Välittömästi viivain näkyy kahden sormen välissä. Napauta MacOS:ssa ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa viivainkuvaketta.

Jos liikutat sormiasi, voit muuttaa viivaimen alku- ja päätepistettä. Jos asetat alku- tai loppupisteen lähelle reittipistettä tai nykyistä sijaintiasi, se napsahtaa siihen automaattisesti. Jos vapautat sormesi, viivain pysyy paikallaan. Esimerkki viivaimesta on esitetty alla olevassa kuvassa:

Kartta hallitsija Topo GPS

Kartanhallitsija (paina pitkä kartalla yhdellä sormella ja lisää sitten toinen sormi).

Viivaimen keskellä näytetään kahden pisteen välinen etäisyys. Jos tilaa on, näytetään myös kompas-suunta (suhteessa todelliseen pohjoiseen) alusta loppupisteeseen. Päätepisteessä on nuolipää, jotta voit päätellä hallitsijan suunnan.

Voit muuttaa pituutta ja kulmayksikköä asetuksissa.

Kartan hallitsijan muokkaaminen

Voit muokata kartan hallitsijan sijaintia, pituutta ja suuntaa useilla tavoilla.

  • Muuta aloituspistettä: Laita sormi viivoitin (vaaleanharmaa) lähellä lähtökohtaa ja siirrä sitä ympäri.

  • Muuta päätepistettä: Laita sormesi viivoittimelle lähellä päätepistettä ja siirrä sitä ympäri.

  • Siirrä viivaintapituudeltaan muuttuvalla pituudella: Laita sormesi viivoitin keskelle, ja siirrä sitä ympäri.

  • Muuta pituutta: Laita kaksi sormea hallitsijalle ja siirrä ne toisistaan hallitsijan pituuden lisäämiseksi. Siirrä kaksi sormea toisiaan kohti pituuden pienentämiseksi. Vain päätepiste muuttuu, lähtöpaikka pysyy samassa paikassa.

  • Kierrä: Laita kaksi sormea hallitsijaan, pidä sormi lähimpänä lähtöpistettä kiinteänä. Siirrä vain toinen sormi kiertääksesi hallitsijaa. Hallitsijan pituus pysyy samana, vain suunta muuttuu. Vaikka viivoittimen pituus pysyy samana, mitattu etäisyys voi vaihdella pyörittämällä. Tämä johtuu käytetystä karttaprojektiosta, varsinkin kun käytät mercator-projektiota (kuten OpenStreetMapissa), saatat nähdä selviä eroja.

Jos siirrät tai zoomatkarttaa, kartan hallitsija pysyy samassa paikassa. Jos lähennät ulos liian pitkälle, kartan hallitsija katoaa väliaikaisesti. Se ilmestyy uudelleen, jos zoomata takaisin.

Kartan hallitsijan poistaminen

Voit poistaa kartan hallitsijan napauttamalla sulkeutumispainiketta viivoittimen ristillä.

Mittaus pitkiä matkoja

Lyhin polku kahden pisteen välillä maan päällä kutsutaan geodeesiseksi. Vain lyhyet erotukset tämä on suora viiva kartalla, mutta pidemmillä etäisyyksillä se on käyrä. Kartan hallitsija näyttää aina geodeesin. Esimerkki on esitetty alla.

Kartta hallitsija Topo GPS

Karttaviivainkäyräei ole suora, vaan geodeesinen.

Joskus geodeesi ei sovi hallitsijaan. Jos haluat tehdä sen näkyväksi, se voi joskus auttaa kiertämään kartan hallitsijaa. Jos se ei vieläkään ole mitä haluat, käytä reittisuunnittelijaa suunnittelemaan reitti, jonka kuljetustila on asetettu Varis lentää.

Geodeesissa kompassin suunta vaihtelee. Siksi näytämme kompassin suunnan vain, jos se vaihtelee vähän. Jos se vaihtelee useammalla kuin yhdellä mittayksiköllä, näytämme virhemarginaalin, joka osoittaa, minkä arvojen välillä kompassin suunta vaihtelee geodeesin mukaan. Jos virhe on liian suuri, kompassin suuntaa ei näytetä lainkaan.