Waypoints exporteren

Als u één waypoint wilt exporteren, opent u het waypointdetailsscherm en tikt u op het exporticoon in de onderste werkbalk.

Als u meerdere routepunten wilt exporteren, opent u het scherm met routepunten (Menu > Waypoints). Open vervolgens het selectiescherm voor routepunten door op Meer > Selecteren te tikken. Het kan handig zijn om filters en/of een zoekterm toe te passen. Selecteer de gewenste routepunten en mappen en tik op het exportpictogram op de onderste werkbalk.

Als u de routepunten wilt exporteren die op het huidige zichtbare deel van het hoofdkaartscherm zijn geladen, tikt u op Menu > Kaarten > Zichtbare items exporteren. Houd er rekening mee dat je dan ook routes kunt exporteren als ze op de kaart worden weergegeven.

Nadat u op de exportknop hebt gedrukt, verschijnt in alle gevallen de export-pop-up, een voorbeeld wordt hieronder getoond:

Exporteer pop-up Topo GPS

De exporteerpop-up.

In de exportpop-up kunt u het soort gegevens selecteren dat geëxporteerd wordt. Het soort geëxporteerde gegevens kan elke combinatie van de volgende zijn:

  • Geodata: Als u ‘Geodata’ toevoegt, wordt een gegevensbestand met de routepunt (en) geëxporteerd. Het bestandsformaat wordt weergegeven in de ondertitel van het geodata-item. In het voorbeeld hierboven is dat gpx.zip. Als u op instellingen drukt, kunt u de gegevensindeling wijzigen. Ondersteunde bestandsindelingen voor het exporteren van waypoints zijn gpx, gpx.zip, kml, kmz, geojson, geojson.zip, csv en csv.zip. Als u geojson of csv kiest, kunt u ook het ruimtelijk referentiesysteem (coördinatentype) kiezen in de exportinstellingen.

  • Foto’s: Als je ‘Foto’s’ toevoegt, worden de foto’s van het routepunt (en) ook geëxporteerd. Dit item is niet beschikbaar als er geen foto’s zijn. Als u compressie hebt ingeschakeld in de exportinstellingen, worden de foto’s opgenomen in het zip- of kmz-bestand.

  • Kaart: Als u ‘Kaart’ toevoegt, wordt een kaart van het routepunt (en) geëxporteerd. De pixelgrootte van de kaart en het gegevensformaat worden in de ondertitel weergegeven. U kunt de pixelgrootte en de gegevensindeling wijzigen in de exportinstellingen. Als u de schakelaar ‘Kaart annoteren’ inschakelt, kunt u opmerkingen op de kaart tekenen voordat u de geëxporteerde kaart deelt.

Nadat u het soort gegevens hebt geselecteerd dat moet worden geëxporteerd, kunt u onder aan de exporteerpop-up op ‘Exporteren’ drukken om de waypoint(s) te exporteren. Vervolgens verschijnt er een gewone iOS-pop-up waarin je een app kunt kiezen om de geëxporteerde gegevens naar toe te sturen. Bijvoorbeeld iMessage om het waypoint naar een vriend te sturen, of de app Bestanden om het waypoint in de cloud op te slaan.

Exporteerinstellingen

In de exportpop-up kun je ook de exportinstellingen wijzigen door op de knop ‘Instellingen’ rechtsboven in de exportpop-up te drukken.

Het eerste gedeelte in het scherm met exporteerinstellingen gaat over geodata. Hier kunt u het gegevensformaat instellen van de te exporteren waypoint(s). Door op ‘Waypoint data formaat’ te tikken kunt u kiezen tussen gpx, kml, csv en geojson. U kunt zelf bepalen of u de gegevens wilt comprimeren. Als u compressie inschakelt, wordt het geëxporteerde geodatabestand gecomprimeerd. De bestandsgrootte zal veel kleiner zijn dan zonder compressie.

Als u exporteert naar csv of geojson, kunt u ook het ruimtelijk referentiesysteem (coördinatensysteem) kiezen dat in de geëxporteerde gegevens moet worden gebruikt.

De overige secties behandelen de kaart (afbeelding) die kan worden geëxporteerd. U kunt het afbeeldingsformaat van de geëxporteerde kaart kiezen. Je kunt kiezen tussen jpg, png en pdf. Met de schuifregelaars kun je de gewenste pixelbreedte en -hoogte instellen. Om een kaart te genereren, moeten soms kaarttegels worden gedownload. U kunt bepalen of u het downloaden van kaarttegels via mobiele apparaten wilt toestaan.

Alle waypoints exporteren

Als u alle waypoints wilt exporteren die op uw apparaat zijn opgeslagen, opent u het waypoints scherm (Menu > Waypoints). Zorg ervoor dat het filter niet actief is (filterknop heeft een blauwe rand). Ga naar de hoofdmap van de waypoints, zodat ‘Alle waypoints’ onder de zoekbalk wordt weergegeven. Zorg ervoor dat de zoekbalk leeg is. Open vervolgens het waypoint selectiescherm door op Meer > Selecteren te tikken. Druk op ‘Alle’ linksboven om alle waypoints en mappen te selecteren. Tik vervolgens op het exporteericoon in de onderste werkbalk om de exporteerpop-up te openen. Selecteer het soort gegevens dat moet worden geëxporteerd in de exporteerpop-up en druk op ‘Exporteren’.