Kaarten offline beschikbaar maken

Om ervoor te zorgen dat de kaarten beschikbaar zijn wanneer u niet verbonden bent met internet (offline), kunt u kaarten offline beschikbaar maken. Offline beschikbaar betekent dat de kaarten op uw apparaat zijn opgeslagen en dat u ze zonder internetverbinding kunt bekijken.

Kaarttegels

De kaarten in Topo GPS zijn opgebouwd uit kaarttegels. Er is een klein aantal kaarttegels nodig om het kaartscherm te vullen. Als een of meer van deze vereiste tegels niet op uw apparaat zijn opgeslagen, worden ze automatisch gedownload. Dit lukt alleen als u verbonden bent met het internet.

Als u verbonden bent via een mobiel netwerk, kan het downloaden van kaarttegels alleen plaatsvinden als u mobiele toegang voor Topo GPS hebt ingeschakeld in de iOS-instellingen > Topo GPS. In Topo GPS moet u Menu > Meer > Instellingen > Kaarttegels downloaden > Mobiel netwerk inschakelen.

Linksboven in het hoofdscherm wordt het percentage offline toegankelijke kaarttegels van het momenteel zichtbare gebied weergegeven. Dit percentage is het aantal offline toegankelijke tegels op alle zoomniveaus ten opzichte van het totale aantal mogelijke tegels op alle zoomniveaus. Een voorbeeld is te zien in onderstaande afbeelding:

Kaart offline beschikbaar maken Topo GPS

Linksboven in het hoofdscherm kunt u het percentage zien van het momenteel zichtbare gebied dat offline beschikbaar is: 22%

In de bovenstaande figuur is het percentage offline beschikbare kaarttegels 22%. Als u naar het kaartscherm kijkt, denkt u misschien dat alle kaarttegels al beschikbaar zijn, omdat het hele kaartscherm bedekt is met tegels. Als u echter inzoomt, worden kaarttegels met een hogere resolutie geladen. Als het percentage niet 100% is, kan het gebeuren dat wanneer u inzoomt in grijze tegels of onscherpe tegels worden weergegeven in plaats van de kaarttegels met een hogere resolutie.

Kaarttegels downloaden

Als je op het label ‘Offline toegankelijk: ‘in de linkerbovenhoek van het kaartscherm tikt, verschijnt het downloadscherm voor de kaart. Als alternatief kunt u op Menu > Kaarten > Kaart downloaden tikken. In het scherm voor het downloaden van kaarten kunt u kaarttegels downloaden van het gebied dat momenteel zichtbaar is op het kaartscherm.

Hieronder wordt een voorbeeld van het scherm voor het downloaden van kaarten weergegeven:

Kaart offline beschikbaar maken Topo GPS

Het scherm voor het downloaden van kaarten waarmee u kaarttegels kunt downloaden.

Om alle kaarttegels van het huidige gebied te downloaden, moet u op ‘Download’ drukken. De hoeveelheid MB geeft een schatting van de grootte van de download in megabytes aan.

Als het downloaden van kaarttegels is gestart, laat de downloadknop zien hoeveel tegels er nog moeten worden gedownload, zoals u hieronder kunt zien:

Kaart offline beschikbaar maken Topo GPS

Kaarttegels downloaden.

Tijdens het downloaden van kaarttegels wordt het percentage offline beschikbaar verhoogd tot 100%. U kunt het downloaden van kaarttegels op elk gewenst moment beëindigen door op ‘Stop download’ te drukken.

Als u wacht, wordt het percentage offline beschikbaar automatisch 100%, zoals in de onderstaande afbeelding:

Kaart offline beschikbaar maken Topo GPS

Het huidige gebied is volledig offline beschikbaar gemaakt.

Als u terugkeert naar het kaartscherm en niet beweegt of uitzoomt op de kaart, zult u zien dat het percentage offline beschikbaar 100% is. In dat geval weet u zeker dat u alle kaarttegels van het gebied hebt opgeslagen op uw apparaat.

We raden u aan om alleen gebieden te downloaden die u echt nodig hebt, in plaats van zeer grote regio’s. Dit bespaart u opslagruimte en downloadtijd. Als u echt een heel groot gebied moet downloaden, helpt het soms om de download te splitsen in kleinere gebieden.

Onderaan het gedeelte ‘Huidige gebied’ in het downloadscherm van de kaart staat de knop ‘Gebruik mobiel netwerk’. Als u deze instelling hebt ingeschakeld, kunt u het mobiele netwerk gebruiken om kaarttegels te downloaden. U moet ook toestemming geven om het mobiele netwerk te gebruiken in de iOS-instellingen > Topo GPS. Als deze instellingen zijn ingeschakeld en u een deel van de kaart bekijkt waarop kaarttegels niet offline zijn opgeslagen, worden ze automatisch gedownload via het mobiele netwerk. Als u de instelling ‘Mobiel netwerk gebruiken’ hebt uitgeschakeld, wordt het mobiele netwerk nooit gebruikt om kaarttegels te downloaden. Dit kan u kosten voor gegevensoverdracht besparen. Het kan echter voorkomen dat grijze tegels op de kaart worden weergegeven als u niet alle tegels van het gebied offline toegankelijk had gemaakt.

In plaats van de kaarttegels van een specifieke regio te downloaden, is het ook mogelijk om alleen de kaarttegels te downloaden waar een route naartoe gaat. Open daarvoor het routedetailsscherm, scroll omlaag naar de sectie ‘Tegels op huidige kaart’ en tik op ‘Download’.

Kaarttegels bijwerken

Soms zijn er bijgewerkte kaarttegels beschikbaar om te downloaden. Als er bijgewerkte kaarttegels beschikbaar zijn en u deze in het kaartscherm bekijkt, worden ze automatisch gedownload en bijgewerkt.

U kunt alle kaarttegels van een bepaald gebied bijwerken in het downloadscherm van de kaart. Hiervoor moet u op ‘Download (.. MB) ‘ tikken in de update sectie van kaartdownloadscherm. Wanneer het percentage bijgewerkte kaarttegels gelijk is aan het percentage offline toegankelijke kaarttegels, hebt u alle offline toegankelijke kaarttegels bijgewerkt. Dit is het geval in de bovenstaande afbeelding, daarom is de knop ‘Download’ veranderd in ‘Volledig bijgewerkt’.

Opslagruimte

Het opslaan van kaarttegels op uw apparaat kost schijfruimte. In het downloadscherm van de kaart kunt u zien hoeveel ruimte er is gebruikt.

‘Huidige kaart’ betekent de totale opslag van de volledige huidige kaart. Dus in het geval van de bovenstaande figuur betekent dit dat de volledige kaart van Groot-Brittannië momenteel 65 MB opslagruimte gebruikt.

‘Alle kaarten’ betekent de totale opslag van alle kaarten samen. Dus stel dat u ook kaarttegels van Nieuw-Zeeland en Frankrijk hebt opgeslagen, ‘Alle kaarten’ geeft de totale grootte aan die door Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië wordt gebruikt. In de bovenstaande figuur is dit 174 MB.

‘Vrij op apparaat ‘betekent de hoeveelheid beschikbare opslagruimte op je apparaat. In de bovenstaande figuur is dit 1450 GB (dit is geen echte iPhone, maar een iPhone draait op een simulator op MacOS).

Kaarttegels verwijderen

Als u opslagruimte nodig hebt, kunt u kaarttegels verwijderen onder in het kaartdownloadscherm.

Stel dat u terugkeert van een leuke vakantie op de Shetlandeilanden. U hebt geen plannen om in de nabije toekomst terug te keren, en u hebt de kaarten niet meer nodig. Verplaats de kaart zodanig dat alleen de Shetland-eilanden zichtbaar zijn. Vervolgens drukt u op de knop ‘Offline beschikbaar’ linksboven in het scherm om het kaartdownloadscherm te openen. ‘

Als u naar de onderkant van het kaartdownloadscherm scrollt, vindt u een knop ‘Verwijderen’ zoals u hieronder kunt zien:

Kaart offline beschikbaar maken Topo GPS

Kaarttegels verwijderen.

Door op de knop ‘Verwijder’ te drukken verwijdert u alle kaarttegels van het momenteel zichtbare gebied in het kaartscherm. In het bovenstaande voorbeeld zijn dit allemaal kaarttegels van de Shetlandeilanden.