Karttojen tekeminen offline-tilassa

Voit varmistaa, että kartat ovat käytettävissä silloin, kun et ole yhteydessä internetiin (offline-tilassa), voit tehdä karttoja offline-tilassa. Offline-käyttömahdollisuus tarkoittaa, että kartat tallennetaan laitteeseesi ja että voit tarkastella niitä ilman internet-yhteyttä.

Kartta laatat

Topo GPS:n kartat koostuvat karttalaatoista. Karttanäytön täyttämiseen tarvitaan pieni määrä karttalaattoja. Jos yhtä tai useampaa näistä tarvittavista ruuduista ei tallenneta laitteellesi, ne ladataan automaattisesti. Tämä onnistuu vain, jos olet yhteydessä internetiin.

Jos olet yhteydessä matkapuhelinverkon kautta, karttaruutujen lataaminen voi tapahtua vain, jos olet ottanut käyttöön Topo GPS:n matkapuhelinverkon käyttöoikeuden kohdassa iOS-asetukset > Topo GPS. Topo GPS -palvelussa sinun on otettava käyttöön Valikko > Lisää > Asetukset > Kartta ruutujen lataaminen > Matkapuhelinverkko.

Päänäytön vasemmassa yläkulmassa näkyy näkyvän alueen offline-käytettävissä olevat karttaruudut. Tämä prosenttiosuus on offline-tilassa käytettävien ruutujen määrä kaikilla zoomaustasoilla suhteessa kaikkien mahdollisten ruutujen kokonaismäärään kaikilla zoomaustasoilla. Esimerkki on esitetty alla olevassa kuvassa:

Kartan tekeminen offline-käsiksi Topo GPS

Päänäytön vasemmassa yläkulmassa voit tarkastella näkyvän alueen prosenttiosuutta, joka on käytettävissä offline-tilassa: 22%

Yllä olevassa kuvassa offline-käytettävissä olevien karttalaattojen prosenttiosuus on 22%. Karttanäyttöä katsomalla saatat ajatella, että kaikki karttaruudut ovat jo käytettävissä, koska koko karttanäyttö on peitetty laatoilla. Jos kuitenkin zoomaat, karttaruudut, joiden tarkkuus on suurempi, ladataan. Jos prosenttiosuus ei ole 100%, voi tapahtua, että kun zoomaat harmaita laattoja tai epäteräviä laattoja näytetään korkeamman resoluution karttaruutujen sijaan.

Karttaruutujen lataaminen

Jos napautat tarraa ’Offline accessible: ’Karttanäytön vasemmassa yläkulmassa kartan latausnäyttö tulee näkyviin. Vaihtoehtoisesti voit napauttaa Valikko > Kartat > Lataa kartta. Kartan latausnäytössä voit ladata karttanäytössä tällä hetkellä näkyvän alueen karttalaattoja.

Alla on esimerkki kartan latausnäytöstä:

Kartan tekeminen offline-käsiksi Topo GPS

Kartan latausnäyttö, jolla voit ladata karttalaatat.

Jos haluat ladata kaikki nykyisen alueen karttalaatat, sinun on painettava ”Lataa”. Mt: n määrä ilmaisee arvion latauksen koosta megatavuina.

Jos karttaruudun lataaminen on aloitettu, latauspainike näyttää, kuinka monta ruutua on vielä ladattava, kuten alla näkyy:

Kartan tekeminen offline-käsiksi Topo GPS

Karttaruutujen lataaminen.

Kun lataat karttaruutuja, offline-tilassa käytettävissä oleva prosenttiosuus nousee 100%: iin. Voit peruuttaa karttaruutujen lataamisen milloin tahansa painamalla Lopeta lataaminen.

Jos odotat prosenttiosuus off-line käytettävissä tulee 100% automaattisesti, kuten alla olevassa kuvassa:

Kartan tekeminen offline-käsiksi Topo GPS

Nykyinen alue on tehty täysin offline-tilassa esteettömäksi.

Jos palaat karttanäytölle etkä liiku tai loitonna karttaa, näet, että offline-käytettävissä oleva prosenttiosuus on 100%. Tällöin olet varma, että sinulla on kaikki karttaruudut pois laitteeseesi tallennetusta alueesta.

Suosittelemme, että lataat vain alueita, joita todella tarvitset, erittäin suurien alueiden sijaan. Tämä säästää tallennustilaa ja latausaikaa. Jos todella haluat ladata erittäin suuren alueen, se joskus auttaa jakamaan latauksen pienempiin alueisiin.

Kartan latausnäytön ”Nykyinen alue” -osan alaosassa on painike ”Käytä solukkoverkkoa”. Jos olet ottanut tämän valitsimen käyttöön, voit käyttää matkapuhelinverkkoa karttaruutujen lataamiseen. Sinun on myös annettava lupa käyttää matkapuhelinverkkoa kohdassa iOS-asetukset > Topo GPS. Jos nämä asetukset ovat käytössä ja tarkastelet kartan osaa, johon karttaruutuja ei tallenneta offline-tilassa, ne ladataan automaattisesti matkapuhelinverkon kautta. Jos olet poistanut käytöstä Käytä matkapuhelinverkkoa -asetuksen, matkapuhelinverkkoa ei koskaan käytetä karttaruutujen lataamiseen. Tämä voi säästää tiedonsiirtokustannuksia. On kuitenkin mahdollista, että harmaat laatat näkyvät kartalla, jos et olisi tehnyt alueen kaikkia laattoja offline-tilassa.

Sen sijaan, että ladataan tietyn alueen karttalaatat, on myös mahdollista ladata vain ne karttaruudut, joiden yli reitti on menossa. Voit avata reitin tiedot näytön reitin, vieritä alas kohtaan ”Tilat nykyisellä kartalla” ja napauta ”Lataa”.

Karttaruutujen päivittäminen

Joskus päivitetyt karttaruudut ovat ladattavissa. Jos päivitetyt karttaruudut ovat käytettävissä ja tarkastelet niitä karttanäytössä, ne ladataan ja päivitetään automaattisesti.

Voit päivittää kaikki tietyn alueen karttaruudut kartan latausnäytössä. Tätä varten sinun on painettava Päivitä (.. MB) ’kartan latausnäytössä. Kun päivitetyt karttaruudut prosentteina vastaa offline-käytettävissä olevien karttaruutujen prosenttiosuutta, olet päivittänyt kaikki offline-käytettävissä olevat karttaruudut. Näin on yllä olevassa kuvassa, joten ”Päivitä” -painike on muuttunut muotoon ”Päivitetty täydellisesti”.

Säilytystila

Karttaruutujen tallentaminen laitteeseen maksaa levytilaa. Kartan latausnäytöstä näkee, kuinka paljon tilaa on käytetty.

’Nykyisellä kartalla’ tarkoitetaan koko nykyisen kartan kokonaisvarastointia. Yllä olevan kuvan tapauksessa se tarkoittaa, että Ison-Britannian täydellinen kartta käyttää tällä hetkellä 65 megatavua tallennustilaa.

’Kaikki kartat’ tarkoittaa kaikkien karttojen kokonaisvarastointia yhdessä. Oletetaan siis, että olet myös tallentanut Uuden-Seelannin ja Ranskan karttalaatat, ”Kaikki kartat” ilmaisee Ranskan, Uuden-Seelannin ja Ison-Britannian käyttämän kokonaiskoon. Yllä olevassa kuvassa tämä on 174 megatavua.

’Ilmainen laitteella’ tarkoitetaan laitteen käytettävissä olevan tallennustilan määrää. Yllä olevassa kuvassa tämä on 1450 Gt (Tämä ei ole todellinen iPhone, vaan iPhone toimii simulaattorilla macOS).

Karttalaattojen poistaminen

Jos tarvitset tallennustilaa, voit poistaa karttaruudut kartan latausnäytön alalaidassa.

Oletetaan, että palaat mukavalta lomalta Shetlandinsaarilta. Sinulla ei ole suunnitelmia palata lähitulevaisuudessa, ja et tarvitse karttoja enää. Sitten siirrät karttaa sellaiseksi, että vain Shetlandinsaaret näkyvät. Seuraavaksi painat näytön vasemmassa yläkulmassa olevaa Offline-esteettömyyspainiketta avataksesi kartan latausnäytön.

Jos vierität kartan latausnäytön alareunaan, löydät Poista-painikkeen, kuten näet alla:

Kartan tekeminen offline-käsiksi Topo GPS

Karttalaattojen poistaminen.

Painamalla ”Poista” -painiketta poistat kaikki karttanäytössä näkyvän alueen karttaruudut. Edellä olevassa esimerkissä nämä ovat kaikki Shetlandinsaarten karttalaatat.