Koordinaatit

Jos haluat syöttää koordinaatin, sinun on ensin napauta Valikko > Haku. Valitse sitten ”Koordinaatit” -välilehti näytön alareunassa avataksesi koordinaattien syöttönäytön. Esimerkki on esitetty alla olevassa kuvassa:

Topo GPS -koordinaatin syöttäminen

Koordinaattien syöttönäyttö.

Koordinaattien tyyppi

Jos haluat syöttää koordinaatit, varmista ensin, että oikea koordinaattityyppi on asetettu. Jos painat ”Type” -solua, näyttöön tulee näyttö, jossa voit muuttaa koordinaattityyppiä, kuten alla olevassa kuvassa:

Topo GPS -koordinaatin syöttäminen

Koordinaattityypin valitseminen.

You can choose between different coordinates types, including: WGS84 decimal, WGS84 degrees minutes WGS84 degrees minutes seconds, UTM and MGRS. Next to that you can use various country specific coordinate systems.

Koordinaatit

Jos olet määrittänyt oikean koordinaattityypin, voit syöttää koordinaatit.

Kartan keskipisteen sijainnista riippuen koordinaattien ensimmäiset numerot on jo syötetty. Tämä nopeuttaa koordinaattien syöttämistä, jos koordinaatit eivät sijaitse kaukana kartan keskipisteestä.

Esimerkkinä annamme nyt WGS84-koordinaatit ’51.56321 -4.28942’:

Koordinaatit Topo GPS

*Syöttämällä koordinaatit 51.56321 -4.28942.

Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa otsikon. Niin kauan kuin emme kirjoita otsikkoa, ehdotettua paikkamerkkiä käytetään reittipisteen otsikkona. Seuraavaksi voit asettaa kuvakkeen ja kirjoittaa kuvauksen.

Jos napautat Tallenna, koordinaatit tallennetaan reittipisteenä. Koordinaattien näyttö poistetaan, jotta voit syöttää seuraavat koordinaatit. Ensimmäiset numerot perustuvat nyt aiempaan syötteeseen. Näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy Karttapainike, jossa voit palata kartalle. Kartan takana oleva numero kertoo, kuinka monta koordinaattia on syötetty.

Esimerkkinä annamme nyt koordinaatit: N 51°34’01.9” W 4°16’41.9 ”. Syöttää nämä koordinaatit meidän piti muuttaa tyyppi WGS astetta, minuutteja toinen. Alla on esimerkki:

Koordinaatit Topo GPS

Syötetään koordinaatit N 51°34’01.9” W 4°16’41.9 ”.

Jälleen olemme tyytyväisiä ehdotettuun otsikkoon ja paina tallenna. Koordinaatit tallennetaan ja koordinaatit poistetaan, jotta voit syöttää seuraavat koordinaatit.

Nyt tulemme Ordnance Survey National Grid koordinaatit SS 41996 88847, kuten alla on esitetty.

Koordinaatit Topo GPS

Syöttämällä koordinaatit SS 41996 88847.

Kun painat ”Tallenna”, koordinaatit tallennetaan ja koordinaatit poistetaan uudelleen.

Kartalla näyttäminen

Koordinaattien syöttämisen jälkeen voit palata karttanäytölle painamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa karttapainiketta. Onnistuneesti syötettyjen koordinaattien määrä näkyy karttapainikkeessa. Kun olet syöttänyt kolme koordinaattia yllä oleviin esimerkkeihin ja napauttamalla ”Kartta”, päänäyttö näyttää seuraavanlaiselta:

Topo GPS -koordinaatin syöttäminen

Kolme syötettyä koordinaattia asetetaan reittipisteiksi kartalle.

Koordinaattien luettelon syöttäminen

Jos olet saanut koordinaattien luettelon tekstimuodossa, voit syöttää ne yksitellen koordinaattien syöttönäytön kautta, kuten yllä on selitetty.

Näiden koordinaattien valitseminen ja kopiointi voisi kuitenkin olla helpompaa. Valitse sitten välilehti ”Osoite” ja paina sitten hakukenttää pitkään. Liitä painike tulee näkyviin alla olevassa kuvassa esitetyllä tavalla:

Topo GPS -koordinaatin syöttäminen

Koordinaatioluettelon liittäminen osoitehakukenttään.

Jos painat ”Liitä”, koordinaattien luettelo lisätään ja käsitellään. Tuloksena olevat koordinaatit näkyvät hakukentän alla olevassa luettelossa, kuten alla olevassa kuvassa on esitetty:

Koordinaatit Topo GPS

Hakukenttään on liitetty koordinaattien luettelo.

Voit nyt ladata yksittäisiä koordinaatteja kartalle napauttamalla niitä. Painamalla pitkään tulosta voit tehdä valikoiman tuloksia, jotka haluat ladata kartalle. Jos painat ”Haku” oikeassa alakulmassa, kaikki tulokset ladataan kartalle, kuten alla olevassa kuvassa:

Topo GPS -koordinaatin syöttäminen

Kartalle on sijoitettu lista koordinaatteista.