Kartanäytön muokkaaminen

Voit muokata karttaa päänäytössä vierittämällä , zoomaamalla , keskittämällä ja kiertämällä karttaa.

Vieritä

Jos haluat vierittää karttaa, sinun on pidettävä sormea kartalla. Kun liikutat sormeasi, myös kartta siirretään. Voit myös siirtää karttaa tekemällä nopean pyyhkäisyn sormella kartalla.

Nykyaikaisissa Android-laitteissa kartan vieritys lähellä näytön kulmia saattaa häiritä Android-elepohjaista navigointia (nuoli saattaa ponnahdusikkuna ja saatat palata edelliseen näyttöön). Valitettavasti emme voi poistaa tätä elepohjaista navigointia päänäytössä puolestasi. Jos et pidä elepohjaisesta navigoinnista, voit muuttaa Android-asetusta: Järjestelmä > Eleet > Järjestelmän navigointi kohtaan ”Navigointi 3-painikkeilla”.

Zoomaus

Voit zoomata karttaa sisään tai ulos kahdella tavalla:

  • Zoomaus: Napauta yhtä sormea kartan alareunassa. Tai pidä kaksi sormea kartalla ja tuo ne yhteen.

  • Zoomaus ulos: Napauta yhtä sormea kartan yläreunassa. Tai pidä kahta sormea kartalla ja siirrä ne pois toisistaan.

Keskus

Napauttamalla päänäytön vasemmassa alakulmassa olevaa sijaintikuvaketta kartta keskitetään nykyiseen sijaintiisi. Esimerkki on esitetty alla olevassa kuvassa.

Keskitetty kartta Topo GPS

Keskitetty kartta.

Jos liikut, kartta pysyy keskitettyinä automaattisesti. Kartta liikkuu automaattisesti liikkeesi mukana.

Kartta pysyy automaattikeskitettyinä, kunhan karttaa ei siirretä manuaalisesti. Voit zoomata tai loitontaa samalla, kun pidät kartan keskitettyinä, napauta kartan alaosaa tai yläosaa. Zoomaus kahdella sormella peruuttaa automaattisen keskityksen.

Kartan keskittäminen sijaintiin toimii vain, jos olet antanut Topo GPS -käyttöoikeuden sijaintiin. Voit tehdä tämän Asetukset-sovelluksessa. Valitse Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Topo GPS.

Jos olet keskittänyt kartan sijaintiisi, koontinäytön sijaintikuvake muuttuu kiertokuvakkeeksi.

Kierrä

Voit kiertää karttaa kahdella tavalla, automaattisesti ja manuaalisesti .

Automaattinen kierto

Napauttamalla kerran näytön vasemmassa alakulmassa olevaa sijaintikuvaketta kuvake muuttuu kiertokuvakkeeksi, kuten alla olevassa kuvassa näkyy. Jos napautat tätä kiertokuvaketta, karttaa käännetään automaattisesti suuntaasi.

Karttaa pyöritetään siten, että kartan yläosa ilmaisee suunnan, johon osoitat laitteesi, jos olet paikallaan. Jos siirrät kartan yläosaa, ilmoitetaan suunta, johon siirryt. Esimerkki on esitetty alla olevassa kuvassa:

Kierretty kartta Topo GPS

Kierretty kartta.

Kartan pyörittämisestä voi olla hyötyä, kun seuraa reittiä. Vasen ja oikea kartalla ovat kuin myös vasen ja oikea todellisuudessa. Lisäksi asemantekijä pysyy keskitettyinä kartalla.

Jos karttaa pyöritetään, näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy pohjoisnuoli. Tämä nuoli osoittaa todellisen pohjoisen suunnan kartalla. Jos painat tätä nuolta, kierto peruutetaan.

Voit peruuttaa kiertämisen painamalla koontinäytön sijaintinäppäintä.

Jos siirrät karttaa tai zoomata kahdella sormella automaattinen kierto kytketään pois päältä. Nykyinen kiertokulma ei enää muutu, eikä karttaa enää keskitetä nykyiseen sijaintiisi. Voit zoomata karttaa sisään tai ulos pitämällä automaattisen kiertämisen aktiivisena napauttamalla karttanäytön ala- tai yläosaa.

Manuaalinen kierto

Jos laitat kaksi sormea näytölle ja tee kierto ele siirtymällä sormien, karttaa pyöritetään pisteen ympäri, joka sijaitsee kahden sormen välissä. Esimerkki pyöritetystä kartasta näkyy yllä olevassa kuvassa. Voit kiertää karttaa jokaiseen haluttuun suuntaan.

Jos karttaa pyöritetään, näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy pohjoisnuoli. Tämä nuoli osoittaa todellisen pohjoisen suunnan kartalla. Jos painat tätä nuolta, kierto peruutetaan.

Jos zoomaat karttaa tai siirrät karttaa, kartta pysyy pyöritettyinä.

Manuaalinen kierto voidaan peruuttaa painamalla pohjoisnuolta. Kierto on myös mahdollista kumota kiertämällä manuaalisesti takaisin normaalitilanteeseen.

Pitkä lehdistö

Jos painat karttaa pitkään, näyttöön tulee kuvake, jota voit vetää tiettyyn paikkaan. Jos vapautat sen, voit luoda reittipisteen kyseiseen sijaintiin. Jos painat vahingossa pitkään karttaa, vedä kuvake päänäytön ylä- tai alareunaan. Kuvake katoaa ja reittipisteen luontinäyttöä ei näytetä.

Jos laitat toisen sormen kartalle sen jälkeen, kun reittipisteen luontikuvake on ilmestynyt, kartan hallitsija näytetään. Voit käyttää kartan hallitsijaa etäisyyksien ja kulmien mittaamiseen.